Zo houd je het aangenaam koel in huis

22 juni 2017

De zon staat elke dag weer aan een strakblauwe lucht. Heerlijk, toch?! Het is aardig warm buiten en dat merken we ook binnen. Niets is vervelender als thuiskomen in een onaangenaam warm huis. Daarom hebben wij een aantal tips waarmee jij het binnen aangenaam koel kan houden. 

Tip 1: Apparaten wekken warmte op

Elektrische apparaten, zoals een televisie of computer/laptop, wekken warmte op en stralen dit dus ook uit binnen je huis. Zet je tv of laptop dus niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit. Ook het koken hoort binnen deze tip thuis. Een gasfornuis wekt veel warmte op, waardoor het bereiden van een maaltijd niet altijd prettig is. Maak daarom van tevoren gerechten als een frisse salade klaar en vermijd het fornuis.

Tip 2: Laat het luchten

’s Ochtends en ’s avonds is het minder warm als rond een uur of twee in de middag. Het is dus aan te raden om in de ochtend en avond de ramen en deuren open te zetten, zodat de frisse(re) lucht door de ruimte kan stromen. Laat het goed luchten, dus! Zodra het weer wat warmer begint te worden, is het natuurlijk aan te raden om je ramen weer te sluiten.

Tip 3: Zonneschermen, buitenscreens of rolluiken

Is het inmiddels al te warm om de ramen open te zetten? Dan is het tijd om de zonneschermen, rolluiken of buitenscreens te gebruiken. Deze vormen van raambekleding houden een deel van de zon tegen, waardoor het minder warm wordt in huis. Het is verstandig om deze al rond 9 ’s ochtends uit te zetten. Het is dan nog niet het warmste moment van de dag, maar het houdt dan al de eerste warmte buiten.

Tip 4: Raamdecoratie sluiten

Alleen het uithangen van een zonnescherm of het dichtdoen van de rolluiken is niet genoeg. Sluit daarom ook je raamdecoratie in huis, zodat de warmte door zowel de raambekleding buiten als de raamdecoratie binnen wordt tegengehouden. Het ziet er voor de buitenstaanders misschien wat raar uit, maar aan het eind van de dag kom je wel in een aangenaam koel huis terecht!

Hierbij helpen houten jaloezieën en verduisterende rolgordijnen het beste. Raamdecoratie op maat zal niet alle warmte buiten houden, maar helpt wel mee om het binnen minder warm te maken. Alle beetjes helpen natuurlijk.

Aangenaam koel in huis houten jaloezieën Jaloezieenverkoop.nl

Houten jaloezieën om warmte tegen te houden. Bron: Liever Thuis

Tip 5: De airco aan

Last, but not least: De airco. Het is zonde om deze de volledige dag te laten draaien. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook slecht voor de energierekening en dus voor de portemonnee. Zet de airco pas aan zodra je thuiskomt. In de tussentijd kan je een verkoelend drankje inschenken en eventueel omkleden. Heb je een airco die op afstand aangezet kan worden? Zet deze dan 5 à 10 minuten voordat je thuiskomt aan. Zo kom je in een aangenaam koel huis thuis!