Warmte creëren in huis, hoe doe je dat?

21 februari 2016

Je bent eindelijk eigenaar van je eigen huis, dan kan het inrichten beginnen! Zoals je al op verschillende woonprogramma’s hebt kunnen zien, zijn er veel mensen niet in geslaagd om een warm of knus interieur te creëren. Waar het nou aan kan liggen? Wij vertellen het je in dit blog. 

Kleur op de muur

Daar komt de veilige kleur wit weer om de hoek kijken. Hoe graag we deze kleur ook op de muur willen hebben om een rustig geheel te creëren, het is niet de meest verstandige keuze als je warmte wil creëren in het interieur. Kleuren spelen in op emoties. Zo zijn de kleuren blauw, paars en grijs kleuren die rust uitstralen en best een chique look geven. Blauw wordt al gauw geassocieerd met de zee en het strand en zorgt voor rust, maar het is een koele kleur. Zo hebben paars en grijs ook hun positieve kenmerken, maar deze behoren ook tot de groep ‘koele kleuren’.

Nu kan een koele kleur op de muur nog steeds niet verkeerd zijn. Met het juiste gebruik van accessoires kan het eindresultaat nog steeds warm ogen. Maar bij de meesten lukt het niet. Daarom is gebruik van ‘warme kleuren’ een handige tip! Kleuren zoals geel, oranje en rood behoren tot de groep ‘warme kleuren’ en stralen dus warmte uit. Nog steeds zijn accessoires een must om een warme sfeer te creëren, maar de kleur kan al een groot verschil maken. Afstappen van dat veilige wit, dus!

Warmte creëren

Geel op de muur om warmte te creëren. Bron: Sadecor

Meubels

Meubels kunnen je interieur maken of breken. Nederlanders zijn over het algemeen best veilig en kiezen graag voor ietwat kleinere meubels. Of het aan de prijs ligt, of aan de angst om (te) grote meubels te kopen? Ik weet het niet, dat mag je natuurlijk voor jezelf bepalen. Wat veel mensen misschien niet gelijk weten, is dat één groot meubel vaak mooier, rustiger én warmer kan ogen dan een paar (kleinere) meubels.

Denk maar aan een belangrijk meubelstuk zoals een eettafel. Maak jij deel uit van een gezin van 4 personen, dan lijkt een kleine eettafel aantrekkelijk. Want hé, er eten 4 mensen aan dus plek voor 4 is genoeg. Logische gedachte ook. Maar stap eens uit de comfort zone. Een langere tafel breekt de ruimte. Zo ook bij een bankmeubel. Een tweezitbank kan heel leuk ogen en is lekker compact, maar zal niet gauw de ruimte breken. Als je alleen werkt met kleine meubels, is het moeilijk om alle gedeeltes in huis (eetgedeelte, zitgedeelte, keuken etc.) in één geheel over te laten lopen. Denk daar dus aan bij het aanschaffen van meubels.

Grote meubels - Warmte creëren

Grote meubels breken de ruimte. Bron: Interieur Inspiratie

Warmte creëren met accessoires

Maar dan zijn we er nog niet. Een grote bank is leuk, maar zonder kussens op de bank en een kleed op of onder de bank, oogt de bank zelf heel ‘zwaar’. Accessoires zijn dus echt nodig om de warmte in huis te halen. Wat grote planten in de vensterbank, (kleurrijke) kussens op de bank, een kleed op de vloer en misschien zelfs een schilderij aan de muur!

Is jouw budget nou niet heel toereikend om dure accessoires in huis te halen? Wij hebben een tijdje terug een blogpost met interieurtjes om je woning betaalbaar te restylen geschreven. Misschien leuk om even te lezen?!

Warmte creëren met accessoires

Warmte creëren met accessoires. Bron: Huys 91

Ramen, hoe pakken we dat aan?

Grote ramen, daar zijn we heel blij mee. In de zomer kust het zonnetje ons al goedemorgen en de zonnestralen creëren een fijne warmte in de woonkamer. Maar die zon hoeven we niet altijd te zien. Of jij wil gewoon niet graag gezien worden in de ochtend. Hele normale gedachte natuurlijk. Raamdecoratie is daarom een handige oplossing. Omdat we toch wel willen genieten van de vroege morgenzon, is een verduisterend rolgordijn in de woonkamer niet echt de juiste optie. Een semi-transparant rolgordijn op maat daarentegen wel! Men kan niet naar binnen kijken als het rolgordijn naar beneden hangt, maar er komt wel licht doorheen. Ben je van het veilige wit afgestapt? Dan is een wit rolgordijn een goede optie, om rust te behouden. Toch teveel gehecht aan je witte muren? Dan kan een kleurtje op je rolgordijn leuk zijn. Of misschien zelfs een Dessin & Print rolgordijn op maat?!

Licht filteren kan ook met aluminium jaloezieën of houten jaloezieën op maat. De zon komt mooi tussen de jaloezieën door en geeft een warme gloed aan je interieur. Als laatste optie hebben we ook nog duorolgordijnen op maat. Deze hebben een beetje hetzelfde effect als jaloezieën, omdat het licht (deels) wordt gefilterd.

Kleur van de raamdecoratie bepalen? Bij Jaloezieenverkoop.nl kan je gratis en geheel vrijblijvend 5 kleurstalen aanvragen.

Warmte creëren en binnenhalen

Jaloezieën die het licht filteren. Bron: Raamtextilienshop