Studenten op kamers: Omgaan met kleine ruimtes

22 augustus 2016

De vakantie was een tijd van ontspanning en rust, maar nu is het weer tijd om aan de slag te gaan! Het schooljaar gaat alweer bijna van start. Ga jij op kamers? Dan zal je vast wat ruimte in moeten inleveren. Wij laten je zien hoe je een kleine ruimte zo gezellig en efficiënt mogelijk kan inrichten! 

Kleine ruimtes

Op kamers gaan staat niet gelijk aan grote luxe. De kleine ruimte die voor jou ter beschikking staat, moet wel efficiënt zijn. Je moet je er voor een groot deel van de tijd goed kunnen concentreren, maar je moet je ook kunnen ontspannen.

Een gemiddelde studentenkamer kent een oppervlakte van 20m2, waar meestal al een douchegedeelte bij is inbegrepen. Je kunt dus al bedenken dat er, naast een bed en een bureau, niet veel ruimte meer overblijft. Je moet dus efficiënt omgaan met de resterende ruimte.

Kleine ruimtes Kamers

Omgaan met kleine ruimtes. Bron: Roomed

Opbergruimte creëren zonder ruimte te verliezen

Genoeg opbergruimte is erg belangrijk. Je kan je minder goed concentreren wanneer de kamer vol ligt met kleding, schoenen etc. Opbergruimte kost je vaak veel kostbare ruimte. Om toch zo min mogelijk ruimte te verliezen, hebben wij een paar opties voor je opgezocht.

1. Opbergruimte onder je bed

Een handige optie waarbij je geen(!) ruimte verliest, is het opbergen van spullen onder je bed. Zo zijn er bedden met meerdere lades aan beide zijden, maar ook bedden waarbij het matras en de lattenbodem omhoog gehaald kan worden waarbij er opbergruimte onder het bed ontstaat!

Kamers kleine ruimtes

Opbergruimte onder het bed, functioneel én ruimtebesparend! Bron: Interior Junkie

2. Een stapelbed

Een andere efficiënte optie is het ‘stapelbed’, waarbij er onder het bed ruimte is voor een bureau. Ook bij deze optie verlies je zo min mogelijk ruimte, omdat je op een hele efficiënte manier gebruik maakt van een deel van de kamer. Bij deze optie blijft er veel ruimte in de kamer over, die je weer kan gebruiken voor overige opbergruimte(s) zoals een kledingkast.

Kamers kleine ruimtes

Een stapelbed zorgt voor optimaal gebruik van een kleine ruimte. Bron: Zimmo

Een leuk interieur voor een leuk prijsje

De huur van een studentenkamer is al duur genoeg, dus besparen op het interieur is een aanrader. Neem eens een kijkje op Marktplaats of bij een kringloopwinkel. Tweedehands is namelijk ontzettend populair! Een oude kast ziet er, na een likje verf, weer uit als nieuw.

Kijk ook eens binnen jouw netwerk. Misschien hebben je opa en oma of misschien je oom en tante nog wat oude meubels op zolder staan die je perfect kan gebruiken!

Studenten op kamers

Tweedehands meubelstukken kunnen net zo leuk, of zelfs leuker zijn als nieuwe meubels! Bron: The Style Box

Raamdecoratie op maat voor een optimale nachtrust

Het studentenleventje lijkt op het eerste gezicht één groot feest. Toch is het niet altijd lang leven de lol, want er moet hard gewerkt worden. Een goede nachtrust is erg belangrijk, zodat je weer optimaal kunt presteren. Raamdecoratie speelt daar een grote rol in!

Om natuurlijk licht van buitenaf zoveel mogelijk af te schermen, is een verduisterend rolgordijn op maat de meest geschikte optie. Om de lichtkieren zo minimaal mogelijk te maken, raden wij je montage op de dag aan. Hierbij overlapt het rolgordijn het raam en is dus bijna 100% verduisterend.

Omdat raamdecoratie op maat een keuze is waar goed over nagedacht moet worden, adviseren we je om altijd eerst kleurstalen aan te vragen. Zo kan je gelijk kijken of de kleur past bij jouw studentenkamer!

Raamdecoratie op maat kamers

Verduisterend rolgordijn voor een optimale nachtrust. Bron: Elle