Do’s & Don’ts voor het interieur van je slaapkamer

04 september 2015

Naast de scholieren in het noorden en midden van Nederland zijn ook de leerlingen in het zuiden van het land begonnen aan een nieuw schooljaar. En niet alleen de scholieren, maar ook een grote groep werknemers is weer begonnen. We ruilen (met enige moeite) een relaxte vakantie in voor dagen op school of op de werkvloer. Rust is in deze periode erg belangrijk. Wij delen een aantal do’s and don’ts voor het interieur van je slaapkamer!

Do: Kies voor rustgevende kleuren op de muur. Wit, maar ook grijs en zandkleuren stralen veel rust uit. Iets gewaagder? Kies dan voor pasteltinten! Pasteltinten hebben namelijk een kalmerende werking binnen het interieur.

Pasteltinten in slaapkamer

Don’t: Veel accessoires gebruiken. Met veel accessoires creëer je al snel een drukke/onrustige omgeving voor jezelf. Ga voor een minimum aantal accessoires in de slaapkamer om de rust te behouden. Wil je toch accessoires in de slaapkamer? Kies dan voor kleuren die matchen met het interieur in de slaapkamer. Ronde accessoires zijn de beste optie, omdat deze vorm het meeste rust uitstraalt.

Do: Zet geurstokjes in de slaapkamer of brand een geurkaars vlak voordat je gaat slapen. Niet elke geur is gepast voor in de slaapkamer, omdat bepaalde geuren juist opwekkend kunnen zijn. Kies voor rustgevende geuren, zoals lavendel. Veel mensen houden van deze geur, omdat de geur een ontspannende werking heeft en sommigen denken bij deze geur aan de sauna of spa. Maar niet iedereen is dol op lavendel. Ook voor diegene is er een oplossing, namelijk jasmijn! Het is een ietwat sterkere geur, maar heeft ook een ontspannende werking.

Don’t: Slapen in een warme kamer of met de verwarming aan. Vooral in de winter is het lastig om van de verwarming af te blijven. Toch is het beter om ervoor te zorgen dat de slaapkamer koel is. Het lichaam moet op een natuurlijke manier afkoelen om te kunnen ontspannen. Is het warm in je slaapkamer? Dan zal het voor je lichaam lastiger worden om af te koelen en val je minder snel in slaap.

Do: Verduisterende rolgordijnen! Een goede nachtrust is erg belangrijk. Een verduisterend rolgordijn zorgt ervoor dat de kamer donker is. Hierdoor heb je geen last meer van ongewenst veel licht van buitenaf.

Verduisterend rolgordijn in slaapkamer

Don’t: Slapen met de telefoon of tablet in de buurt. Elektronische apparaten kunnen namelijk stralingen afgeven. Onze hersenen zijn in de slaap inactief, waardoor onze energie wordt gebruikt om het lichaam te herstellen. Als er elektronische apparaten in de slaapkamer aanwezig zijn die stralingen afgeven, blijven onze hersenen actief en krijgt het lichaam minder kans om zich te herstellen.

Do: Zorg dat het opgeruimd is in de slaapkamer. Een opgeruimde kamer straalt rust uit. Wanneer de slaapkamer niet is opgeruimd, ben je er onbewust toch mee bezig. De kans dat je later in slaap zal vallen als normaal is hierbij dus groter.