DIY: Een kerstdiner met persoonlijke touch!

16 december 2016

Kerst staat alweer bijna voor de deur. De kerstboom staat en je huis hangt vol met decoratie. Tijd om na te denken over het kerstdiner! Er gaat vaak veel tijd zitten in een kerstdiner. Een goed begin, ofwel de juiste voorbereiding, is het halve werk. Om je kerstdiner een persoonlijk tintje te geven, hebben wij een aantal leuke DIY’s voor je opgezocht. 

Waar zit jij?

Vaak maakt de plek waar je zit tijdens het kerstdiner niet veel uit. Toch voelt het als gast extra leuk en persoonlijk wanneer je een eigen naambordje krijgt. Je kan voor een simpel naamkaartje kiezen, maar het is nog veel leuker om dat zelf te maken. Het is overigens zo gedaan! We hebben twee verschillende naamkaartjes voor je opgezocht. In een kwartiertje heb jij zelfgemaakte, persoonlijke naamkaartjes!

1. Welke kleur heb jij?

Het eerste naamboordje is perfect geschikt voor het kerstdiner. Maak je maar niet druk, hier hoef je niet erg creatief voor te zijn. En je hebt er ook niet veel voor nodig! Laten we beginnen.

Dit heb je nodig:

  • Kleine kerstballen,
  • (Kalligrafie)stift,
  • Lint.
DIY Kerstdiner

Creatieve naambordjes voor het kerstdiner. Bron: Deavita

Zo ga je te werk:

Tel het aantal gasten en de kleine kerstballen. Houd er altijd een paar kerstballen achter de hand voor wanneer er een mislukt. Maak deze schoon met wat water, zodat het vuil verwijderd wordt. Droog deze goed af. Schrijf vervolgens met potlood de naam van de gast op de kerstbal. Zo kan je het uitgummen als je een foutje maakt. Wanneer je tevreden bent, kan je de naam overtrekken met een (kalligrafie)stift.

Het leukste is om de naam van je gast op te schrijven in sierlijke letters. Wij hebben voor jou een filmpje opgezocht waarin ook jij kan leren om met sierlijke letters te schrijven! Zijn de namen van al je gasten opgeschreven? Laat het even drogen, zodat de stift niet kan vlekken. Knip vervolgens voor elk naambordje een stuk lint van circa 15 centimeter af en strik deze aan de bovenzijde, door de ring van de kerstbal. Hierna zijn je naambordjes klaar!

Tip: Kies een thema. Heb je een minimalistische stijl? Dan zijn witte kerstballen, zoals je hierboven ziet, leuk. Ook is het heel leuk om iedere gast een andere kleur te geven!

2. “Oh dennenboom, oh dennenboom”

Het tweede naamkaartje ‘schreeuwt’ wat minder Kerst uit, maar is net zo feestelijk. Ook hier heb je niet veel benodigdheden en deze Do It Yourself kost je niet meer als een half uurtje.

Dit heb je nodig:

  • Dennenappels,
  • Stevig papier,
  • Lijm,
  • Gouden glitters,
  • Vulpen/Fineliner,
  • Sponsje.
DIY Kerstdiner

Creatieve naamkaartjes voor het kerstdiner. Bron: One Project Closer

Zo ga je te werk:

Neem voor elke gast een dennenappel. Ook hier is het verstandig om een paar dennenappels over te houden, mocht het verkeerd gaan. Pak vervolgens een bakje of schoteltje en mix hier de lijm en gouden glitters in. Wanneer het goed in elkaar is opgelost, kan je de dennenappels hierin dopen. Doe dit per helft, zodat je de dennenappel vast kan houden zonder je handen vies te maken. Laat je dennenappels per helft een paar minuten drogen. Herhaal de eerste stap ook voor de tweede helft en laat dit weer goed drogen.

Ondertussen kan je de naamkaartjes maken. Knip een aantal kleine rechthoeken uit een vel stevig papier. Schrijf hier met potlood de naam van je gast op. Zo kan je eventuele foutjes weggummen. Wanneer je tevreden bent het resultaat, kan je de naam overtrekken met een vulpen of fineliner. Met een spons kan je de zijkanten van het naamkaartje nog voorzien van een gouden rand. Laad ook dit goed drogen. Als je nog potloodlijnen ziet, kan je deze weggummen. Hierna schuif je de naamkaartjes bovenop de dennenappel, tussen de naden. Daarna is ook de tweede DIY klaar!

TIP: Mocht je goud niet mooi vinden? Dit kan je natuurlijk toepassen met andere kleuren glitters!