Hoe benut je de zonwerende functie van raamdecoratie?

13 november 2015

Het wordt langzaam maar zeker kouder in Nederland. De tijd waar we warm en knus binnen willen zitten breekt aan. Maar die winter betekent ook een laaghangende zon en een moeilijk warm te krijgen huis. Hoe kan je raamdecoratie hierbij helpen? En heeft raamdecoratie een isolerende functie?

Laaghangende zon

In de koudere maanden van het jaar krijgen we te maken met een laaghangende zon. Dat kan enige irritatie oproepen als dit weerkaatst op bijvoorbeeld je beeldscherm tijdens het werken. Hoe ga je dat nou tegen zonder heel je huis donker te hoeven maken?

Laaghangende zon tegenhouden met semi-transparant rolgordijn

Do: semi-transparant of duo rolgordijn

Kies voor een semi-transparant rolgordijn of een duorolgordijn. Deze dempen de laaghangende zon en zorgen voor wat extra privacy, maar houden je kamer wel voldoende licht. De stof is namelijk niet verduisterend en laat dus nog genoeg licht door voor een aangename werk- en woonsfeer.

Don’t: verduisterende (rol)gordijnen

Met slapen vinden veel mensen het heerlijk, maar voor in de woonkamer is een verduisterend gordijn vaak minder succesvol. Bij het sluiten van de gordijnen neem je meteen ál het licht weg, maar laat je ze open, dan blijft die laaghangende zon. Er is dus niet echt een middenweg.

Zonwerend

Zoals gezegd is een volledig zonwerend rolgordijn niet geschikt voor de woonkamer. In de slaapkamer is het echter ideaal, omdat het donker maken van je slaapkamer bijdraagt aan een goede nachtrust.

Grijs duorolgordijn in de slaapkamer

Er zijn meerdere vormen van verduisterende raamdecoratie. Het meest bekend is het verduisterende rolgordijn. Om ongewenste kiertjes te voorkomen, kan je ook voor een uitvoering van Perfect Fit kiezen. Een perfect fit is echter nooit 100% verduisterend.

Ook kun je kiezen voor een verduisterend rolgordijn met een zilveren coating. Het verduisterende effect is dan optimaal, omdat de zilveren achterzijde de zon echt weerkaatst.Naast een verduisterend rolgordijn zijn er ook nog verduisterende duorolgordijnen. Deze geven je slaapkamer een strakke en moderne look.

Benieuwd naar andere do’s en don’ts voor je slaapkamerinterieur? We schreven er eerder al een artikeltje over.

Isolerende raamdecoratie

Buiten wordt het steeds kouder. De verwarming gaat weer aan en voor een knusse sfeer steken we ook de kaarsjes aan. Maar deze warmte verdwijnt ook weer via de ramen. Zeker in oudere, slechter geïsoleerde huizen, kun je je woning soms maar moeilijk op temperatuur houden. Maar wist je dat je raamdecoratie je hierbij kan helpen?

Isolerende witte houten jaloezieën op maat

Do: houten jaloezieën

Normaliter verdwijnt er zo’n 20 tot 30 procent van de warmte via de ramen, maar met houten jaloezieën niet. Deze houden de warmte namelijk tegen. Naast een moderne en warme look zijn houten jaloezieën dus ook energiebesparend!

Zijn jaloezieën niet jouw ding? Verduisterende rolgordijnen werken ook goed bij het warm houden van je woning! Door de coating aan de achterzijde van een verduisterend rolgordijn wordt de warmte grotendeels binnengehouden.

Don’t: transparant rolgordijn

Een geheel transparant rolgordijn is mooi, behoudt het licht in de ruimte en zorgt voor privacy. Toch verlies je met deze vorm van raamdecoratie relatief veel warmte. De warmte wordt namelijk niet zo goed tegengehouden als bij een verduisterende stof of jaloezieën. Transparante rolgordijnen hebben dan ook een minder goede isolerende functie.

Wil je meer weten over de isolerende en zonwerende functie van raamdecoratie? Of heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!