Bespaar energie in huis met deze tips

15 januari 2019

Het koude weer blijft nog wel een tijdje, dus stoken we met z’n allen lekker door. Niets is fijner dan een warm huis. Wat we wel anders zouden willen zien, is het totaalplaatje van onze energierekening. Daarom hebben wij een aantal tips voor je. Ga aan de slag en bespaar energie in huis!

Bespaar energie met een goede basis

De eerste stap naar energie besparen is zorgen voor een goed geïsoleerd huis. Dit betekent niet dat je direct van label E naar A moet stijgen, maar elke stap richting een goed geïsoleerd huis is een stap in de goede richting. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen enkel glas en dubbel glas. Door dit aan te passen zorg je er al voor dat er veel minder warmte verloren gaat.

Bespaar energie in huis

Laat warmte niet verloren gaan

Nu we het toch over enkel glas en dubbel glas hebben: wist je dat er 20 tot 30% aan warmte verloren gaat aan ‘kale’ ramen? De verwarming een tandje hoger zetten levert dus minder resultaat op dan je zou denken. Door middel van raamdecoratie op maat zorg je ervoor dat die warmte behouden kan worden. Aluminium jaloezieën bedekken een groot deel van het raam, zonder dat je geen zicht meer hebt naar buiten.

Raamdecoratie heeft dus een isolerende functie. Niet alleen heel handig in de winter, waarmee de warmte dus binnen blijft hangen. Ook in de zomer komt raamdecoratie goed van pas. Veel mensen sluiten hun rolgordijnen en dat is niet zonder reden. Door je rolgordijn dicht te doen, houdt je een groot deel van de warmte buiten. Handig!

Maak het knus in huis

Niet alleen dubbel glas, (gesloten) raamdecoratie en andere tips als energiezuinige lampen zoals LED-lampen helpen je om jouw energiekosten te verlagen. Jouw interieur kan zelf ook een bepaalde warmte afgeven. Een industrieel interieur met veel koele tinten en grijstinten voelt kouder aan dan een botanisch interieur waar veel hout en kleur gebruikt wordt.

Maak je interieur dus vooral ook gezellig! Kussens en kleedjes op de bank, vloerkleden, foto’s aan de wand of een wand behangen zijn leuke alternatieven om je ruimte wat warmte uit te laten stralen. Een lege ruimte oogt ook wat kouder dan een ruimte gevuld met accessoires (wel in de juiste balans, natuurlijk). Door een gezellig interieur ben je minder snel geneigd de verwarming een paar graden hoger te zetten.

Besparen op energiekosten