5 meetinstructie tips voor jaloezieën

04 november 2015

Voor je je nieuwe jaloezieën kunt bestellen, moet je natuurlijk de exacte maten weten. En dat luistert best wel nauw. Toch is het met de juiste meetinstructies heel makkelijk om de correcte maten op te meten. We helpen je in dit artikel graag op weg.

Wat heb je nodig om jaloezieen op te meten?

Om je metingen goed te kunnen doen heb je het volgende nodig:

  • Een metalen rolmaat
  • Een potlood
  • Een notitieblokje

Tip 1: begin altijd bij de binnenmaten

Je hebt zowel de breedte als de hoogte van de binnenkant van je kozijn nodig. Om deze zo goed mogelijk te meten, is het belangrijk dat je op meerdere plekken de breedte en hoogte controleert. Met name oudere huizen zijn niet altijd waterpas, dus de maten kunnen wat verschillen afhankelijk van waar je meet. Afhankelijk van hoe de jaloezie moet komen te halen, gebruik je de grootst of kleinst gemeten maat.

Tip 2: meet ‘in de dag’ of ‘op de dag’

In de dag

Komt de jaloezie tussen twee muren in het raamkozijn te hangen? Dan moet de breedte van de jaloezie iets kleiner zijn dan de kleinst gemeten breedte van het kozijn.

We raden je aan om per zijde 0,5 cm van de breedte af te halen. Wil je de jaloezie in de dag hangen, dan haal je dus in totaal 1 cm van de kleinst gemeten breedte van het kozijn af. Voor de hoogtemaat neem je de grootst gemeten maat.

In de dag meten van jaloezie

In de dag meten op meerdere plekken

Op de dag

Komt de jaloezie voor het raamkozijn of de muur te hangen? De breedte én hoogte van de gemeten binnenmaten moeten dan groter zijn, omdat er wat overlap van de jaloezie op het raam moet komen. Je kunt zelf bepalen hoeveel overlap er per zijde moet komen.

Wil je bijvoorbeeld 5 cm per overlap per zijde, dan dien je bij de breedte 10 cm op te tellen. Moet u voor de hoogte rekening houden met een vensterbank, meet dan de exacte hoogte. Wanneer dit niet het geval is kunt u de exact gewenste hoogte inclusief overlap meten.

Op de dag meten van jaloezie

Op de dag meten

Houd er bij jaloezieen rekening mee dat de door jou opgegeven maten productiematen zijn inclusief bovenbak en onderlat. Om technische redenen kan het voorkomen dat de hoogte iets hoger uitvalt (en de jaloezie dus iets langer wordt). Hoe komt dat?

Omdat de lamellen (de aluminium of houten latjes) zelf een vaste maat hebben, kan het zijn dat de bestelhoogte niet gehaald wordt. De producent moet er dan een lamel (en dus enkele cm) bij zetten. Dit is standaard bij jaloezieën.

Tip 3: let op uitstekende delen

Let bij het meten altijd goed op deurklinken, raamhendels, deurknoppen en andere uitstekende delen die van invloed kunnen zijn op het omhoog en omlaag laten komen van de jaloezie. De jaloezie moet voor deze uitstekende delen komen te hangen, zodat ze geen obstakel vormen.

Tip 4: kiep-kantelramen en/of deuren goed meten

Bij montage op ramen en deuren bepalen de afmetingen of de jaloezie op de dag of in de dag kan worden geplaatst. Houd er rekening mee dat het raam of de deur nog open kan bij het opmeten.

Jaloezieen op raam Jaloezieenverkoop.nl

Jaloezie op het raam: in de dag

Als je de jaloezie op de dag plaatst, is het belangrijk dat je rekening houdt met de pakkethoogte. Dit is de hoogte van de jaloezie als deze volledig opgetrokken is. Hangt de jaloezie op de dag, zorg er dan voor dat de jaloezie in volledig opgetrokken toestand niet in de baan van de deur of van het raam hangt.

Hoe kun je de pakkethoogte van je jaloezieën berekenen?

  • Voor 16 mm jaloezieen: 4% van de totale hoogte + 5 cm
  • Voor 25 mm jaloezieen: 3% van de totale hoogte + 5 cm
  • Voor 50 mm jaloezieen: 2,5% van de totale hoogte + 7 cm

Tip 5: neem bij twijfel contact op

Heb je nog vragen over deze meetinstructies of heb je te maken met een afwijkende situatie, waardoor je niet goed weet hoe je het beste je metingen kunt doen? Neem dan voor de zekerheid contact op met de raamdecoratiespecialist waar je je jaloezieën wilt bestellen en vraag aan hen wat je het best kunt doen. Zo voorkom je dat je een verkeerde bestelling plaatst en weet je direct zeker dat je de goede maten hebt!

Heb je vragen voor het team van Jaloezieënverkoop of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Neem vrijblijvend contact met ons, we helpen je graag verder!