Waar je op moet letten als je jaloezieën gaat bestellen

13 december 2015

Je bent eruit: je huis heeft nieuwe raamdecoratie nodig en de keuze gaat uit naar houten of aluminium jaloezieën. Om kosten te besparen of te profiteren van de vele mogelijkheden, besluit je die jaloezieën online te bestellen. Maar voor je daadwerkelijk gaat bestellen, moet je op een paar dingen letten.

1. Lamelbreedte kiezen

Zoals je misschien tijdens je online oriëntatie gezien hebt, kun je kiezen uit verschillende standaard lamelbreedtes. Standaard hebben aluminium jaloezieën de lamelbreedtes 16 mm, 25 mm en 50 mm. Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in de 50 mm en 63 mm variant.

De keuze voor een bepaalde lamelbreedte is primair afhankelijk van je smaak: de een vindt een kleinere lamelbreedte prima voor zijn jaloezieën, de ander wil een wat luxere uitstraling en gaat voor de grotere maten.

Wel geldt over het algemeen: hoe hoger de lamelbreedte, hoe duurder de jaloezie. Naast smaak speelt budget dus wellicht ook een rol.

2. De juiste maten

Vanzelfsprekend is het noodzakelijk om je raam- of deurmaten op te meten voor je gaat bestellen. Maar afhankelijk van je raamdecoratiewensen zijn er tijdens het meten een aantal aandachtspunten. In een eerder artikeltje over meetinstructie tips voor jaloezieën leggen we precies uit waar je op moet letten.

Zorg er in elk geval voor dat je weet of je montage in de dag of op de dag wilt en houd rekening met de pakkethoogte. Twijfel je over de maten of heb je een vraag? Neem dan altijd even contact op met de partij waar je je jaloezieën wilt bestellen – zij helpen je graag verder.

3. De juiste kleur

Voor je een bestelling plaatst, wil je natuurlijk 100% zeker weten dat je tevreden bent met de kleur van de jaloezieën. Voor veel mensen is online bestellen een drempel, omdat ze de kleur van de jaloezieën niet in het echt hebben gezien.

Blauwe aluminium jaloezie in de badkamer
Voorbeeld van blauwe aluminium jaloezie in de badkamer

Gelukkig hebben webshops als Jaloezieënverkoop daar een oplossing voor: je kunt gratis kleurstalen aanvragen, waarmee je in huis de kleuren kan bekijken. Maak gebruik van deze mogelijkheid om even te checken of die nieuwe kleur wel echt goed in je interieur past!

4. Kant van de bediening

Het is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar tijdens het bestelproces van de jaloezieën moet je aangeven aan welke kant je de bediening wilt. Die bediening bestaat bij jaloezieën uit twee onderdelen:

  • Het trekkoord: hiermee haal je de jaloezieën straks omhoog en omlaag
  • De tuimelstang: met deze staaf doe je de lamellen open en dicht

Maakt het in jouw woning uit waar de bediening moet komen? Moet de bediening volledig links, volledig rechts of wil je misschien het een links en het ander rechts? Deze vragen zijn met name belangrijk als je te maken hebt met uitstekende delen zoals deurklinken en hendeltjes of wanneer je meerdere ramen naast elkaar hebt die elk een aparte jaloezie krijgen.

5. Ladderband of ladderkoord

De laatste stap in het bestellen van de jaloezieën is de keuze voor een ladderband of ladderkoord. Een ladderkoord is standaard en komt het meest voor bij jaloezieën. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een wat luxere afwerking, namelijk een ladderband.

Zandkleurige ladderband op houten jaloezie
Voorbeeld van een ladderband

16mm jaloezieën in het wit
Voorbeeld van een ladderkoord

Heeft een ladderband jouw voorkeur, dan kun je ook nog aangeven hoe breed je die ladderband wilt hebben, welke kleur de band moet krijgen en of er een textuur of print in de band moet zitten.

Houd bij je keuze rekening met de kleur van de lamellen en de rest van je interieur om dit optimaal op elkaar te laten afstemmen.

Heb je nog vragen over het bestellen van jaloezieën of wil je je vrijblijvend laten adviseren? Neem contact met ons op, ons team helpt  je graag verder!

Ga naar aluminium jaloezieën of houten jaloezieën.